tatar z sarny

Składniki na 5 porcji:

  • 500 g chudego mięsa z sarny (polędwica lub szynka)
  • 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 4 kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę
  • kilka marynowanych grzybów (borowików lub pieczarek)
  • olej rzepakowy
  • maggi w płynie lub sos sojowy
  • ulubiona musztarda
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Mięso rozmrażamy i dokładnie obieramy z błon i resztek tłuszczu. Myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mielimy na sitku o 4 – 5 mm oczkach.
  • Mięso doprawiamy według uznania solą, pieprzem, olejem, musztardą i maggi (lub sosem sojowym) i dokłanie mieszamy.
  • Mięso dzielimy na 5 równych części. Formujemy kulki i układamy je na talerzu.
  • Tatar podajemy z dodatkiem świeżo pokrojonej cebuli, kiszonego ogórka oraz marynowanych grzybów.
do góry