Dziczyzna to mięso najwyższej klasy, które zasługuje na uwagę ze względu na swój smak, a także liczne właściwości zdrowotne. Zarówno klienci, dietetycy, jak i sprzedawcy doceniają jej zalety. Pozyskiwana jest od zwierząt żyjących na terenach dzikich, nieskażonych przez człowieka – między innymi na obszarze Puszczy Białowieskiej. To właśnie tam dziki, sarny i jelenie żywią się naturalnym pokarmem, a nie hodowlanym, faszerowanym antybiotykami, co przekłada się na jakość mięsa. Dzięki temu ma ono również unikatowy smak. Jest przepełnione aromatami różnych pór roku.

Właściwości zdrowotne produktów z dziczyzny

Produkty z dziczyzny zapewniają nie tylko wspaniały smak, ale również liczne właściwości zdrowotne. Nie bez powodu rośnie popularność wyrobów z dziczyzny wśród amatorów zdrowej żywności czy osób poszukujących mniej kalorycznego pożywienia. W ich składzie znajduje się wysoka zawartość żelaza, co pozwala szybko uzupełnić niedobór. Ponadto dziczyzna stanowi źródło witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obecne są w niej witaminy B12, B6, B5 czy B2. Dostarcza również magnez, fosfor oraz wapń. Znajdują się w niej także łatwostrawne białko oraz aminokwasy egzogenne.

Nie bez powodu dziczyzna jest zalecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Mięso uznawane jest za niskokaloryczne, zawiera niewielką ilość tłuszczu ogólnego, w związku z czym doskonale sprawdza się jako składnik wielu diet. Ponadto w produktach z dziczyzny nie znajdziesz dużej ilości cholesterolu, co ma znaczenie przede wszystkim dla osób podatnych na choroby serca. Mięso tego rodzaju stanowi również doskonałą alternatywę dla klientów, którzy cierpią na alergie pokarmowe. Dziczyzna często okazuje się pomocna w walce z chorobami takimi jak łuszczyca lub zaburzenia trawienia.

 

Wysoka zawartość żelaza

Dziczyzna jest wybitnym źródłem żelaza, jest często zalecana przez lekarzy dla osób cierpiących na jego niedobór. Dziczyzna dostarcza więcej żelaza niż większość innych rodzajów czerwonego mięsa.

Bogate źródło niezbędnych witamin i minerałów

Dziczyzna znajduje się wśród najlepszych źródeł witaminy B12, B6, B5, B2 (ryboflawiny). Dziczyzna jest również dobrym źródłem niacyny (witaminy B3, którą stosuje się, aby obniżyć ryzyko rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów), minerałów a przede wszystkim magnezu, fosforu i wapnia.

Niskokaloryczność

W porównaniu do większości innych mięs, dziczyzna jest wybitnie niskokaloryczna. Stugramowa porcja dziczyzny zawiera około 115 kcal. Bardzo chude kawałki mięsa dziczyzny mogą zawierać tylko 95 kalorii na porcję, a taka sama porcja popularnej wieprzowiny liczy ponad 300 kcal.

Wysoka zawartość białka

W dziczyźnie znajduje się bardzo wysoki procent łatwostrawnego białka – jedna porcja (100 – 120 g) zawiera od 22g do 35g białka, jak również aminokwasów egzogennych (organizm człowieka nie potrafi ich sam wytworzyć).

Niska zawartość tłuszczu

W porównaniu z mięsem hodowlanym, dziczyzna zawiera zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu ogólnego. W rzeczywistości dziczyzna ma średnio tylko 2% tłuszczu – jest to niższa zawartość porównując ją nawet z piersią kurczaka bez skóry!

Niski poziom cholesterolu

Dziczyzna ma niską ilość cholesterolu, co czyni ją idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy są podatni na choroby serca.

Alternatywa dla osób cierpiących na alergie pokarmowe

Specjaliści uważają, że dziczyzna może pomóc i czasem nawet odwrócić przewlekłe choroby takie jak np.: łuszczyca czy zaburzenia trawienia.
Dla wielu osób, które są uczulone na mięso hodowlane, dziczyzna jest idealnym i smacznym rozwiązaniem. Dziczyzna jest wolna od antybiotyków, ponieważ zwierzęta żyją na wolności i nie są sztucznie tuczone.

  • Wypełniacz

    Udziec z jelenia bez kości- ligawa

    58.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Tuszka z bażanta

    49.00 /szt.
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Tomahawk stek comber z kością z jelenia

    118.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Stek z polędwicy dzika

    81.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Stek z combra jelenia

    124.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Kiełbasa z sarny

    60.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Kiełbasa z dzika

    60.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Krakowska z jelenia

    62.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Kości z jelenia

    8.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Stek z szynki jelenia

    61.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Golonka z sarny

    50.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Mięso gulaszowe z sarny

    43.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Stek z szynki sarny

    78.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Mięso gulaszowe z jelenia

    39.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Łopatka z jelenia

    50.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Ozory z jelenia

    41.00 /kg Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Policzki z jelenia

    56.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Serce z jelenia

    35.00 /kg Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Kości rurkowe jeleń

    15.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Żeberka z sarny

    45.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Porcja rosołowa z sarny

    8.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Udziec z jelenia bez kości

    56.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Ossobuco z jelenia

    43.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Mięso gulaszowe extra z jelenia

    52.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Schab z dzika

    80.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Żeberka z jelenia

    44.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Comber z jelenia

    119.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Karczek z jelenia

    51.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Comber z sarny

    149.00 /kg
    Dodaj do koszyka
  • svg%3E

    Comber z sarny z kością

    147.00 /kg
    Dodaj do koszyka
do góry