Składniki na 5 porcji:
- 500 g chudego mięsa z sarny (polędwica lub szynka)
- 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę
- 4 kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę
- kilka marynowanych grzybów (borowików lub pieczarek)
- olej rzepakowy
- maggi w płynie lub sos sojowy
- ulubiona musztarda
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mięso rozmrażamy i dokładnie obieramy z błon i resztek tłuszczu. Myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mielimy na sitku o 4 – 5 mm oczkach.
- Mięso doprawiamy według uznania solą, pieprzem, olejem, musztardą i maggi (lub sosem sojowym) i dokłanie mieszamy.
- Mięso dzielimy na 5 równych części. Formujemy kulki i układamy je na talerzu.
- Tatar podajemy z dodatkiem świeżo pokrojonej cebuli, kiszonego ogórka oraz marynowanych grzybów.