zdjecie tatar z jelenia

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g chudego mięsa z jelenia (polędwica lub szynka)
  • 2 średnie czerwone cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 4 kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę
  • 2 łyżki kaparów pokrojonych w drobną kostkę
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • maggi w płynie lub sos sojowy
  • ulubiona musztarda

Przygotowanie:

  • Mięso rozmrażamy i dokładnie obieramy z błon i resztek tłuszczu. Myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mielimy na sitku o 4 – 5 mm oczkach.
  • Zmielone mięso dzielimy na 4 równe części. Formujemy kulki i układamy je na talerzu.
  • Tatar podajemy z dodatkiem świeżo pokrojonej czerwonej cebuli, kiszonego ogórka oraz kaparów.
  • Potrawę każdy doprawia według uznania solą,pieprzem,olejem, musztardą i maggi lub sosem sojowym.
do góry