Żeberka z sarny cieszą się dużą popularnością w kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, co stanowi ich największą zaletę. W zależności od tego, jak zostaną doprawione, będzie zmieniał się ich smak. Warto dodawać różne składniki i przyprawy, by znaleźć właściwą dla siebie metodę na przyrządzenie żeberek z sarny. Poniżej przedstawiamy ciekawe przepisy – spróbuj przygotować mięso zgodnie z nimi i zachwyć się jego smakiem.
Polacy bardzo chętnie sięgają po żeberka z sarny ze względu na ich składniki odżywcze. Mięso tego rodzaju stanowi bogate źródło cennych witamin oraz minerałów. Dziczyzna cechuje się również niskokalorycznością i wysoką zawartością białka. Z tego powodu tak chętnie przygotowywane są z niej różne dania.
Żeberka z sarny przygotowane w przyprawie myśliwskiej oraz winie
Mięso z sarny można przygotować na wiele sposobów. Jednym z przykładów są żeberka podane w przyprawie myśliwskiej i winie. Aby je przyrządzić, potrzebne Ci będą:
- żeberka z sarny,
- czerwone wino wytrawne,
- przyprawa myśliwska,
- pieprz czarny i ziołowy,
- olej.
Na początku należy poporcjować żeberka i ugotować je, aby były miękkie. Następnie ostudź mięso i natrzyj je dokładnie przyprawą myśliwską oraz dwoma rodzajami pieprzu. Podsmaż żeberka na oleju, po czym przełóż je do garnka, zalej winem i duś na niewielkim ogniu przez pół godziny. Do mięsa pasują ziemniaki i sos pieczeniowy.
Żeberka z sarny podane w kapuście kiszonej
Drugim sposobem na przygotowanie żeberek z sarny jest ich podanie w kapuście kiszonej. Do tego potrzebne są:
- żeberka z sarny,
- cebula,
- suszony majeranek,
- suszone grzyby,
- kapusta kiszona,
- liście laurowe,
- sól i pieprz,
- ziele angielskie,
- jałowiec,
- woda.
Pierwszym krokiem jest pokrojenie żeberek na niewielkie kawałki i doprawienie ich solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie podsmaż je na oleju, po czym zdejmij je z patelni, a na ich miejsce włóż pokrojoną cebulę. Przesmaż ją, dodaj do niej kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i jałowiec. Podsmaż te składniki delikatnie, wlej wodę, dodaj żeberka i dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny, co jakiś czas pamiętaj o dolewaniu wody.