svg%3E

Żeberka z sarny cieszą się dużą popularnością w kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, co stanowi ich największą zaletę. W zależności od tego, jak zostaną doprawione, będzie zmieniał się ich smak. Warto dodawać różne składniki i przyprawy, by znaleźć właściwą dla siebie metodę na przyrządzenie żeberek z sarny. Poniżej przedstawiamy ciekawe przepisy – spróbuj przygotować mięso zgodnie z nimi i zachwyć się jego smakiem.

Polacy bardzo chętnie sięgają po żeberka z sarny ze względu na ich składniki odżywcze. Mięso tego rodzaju stanowi bogate źródło cennych witamin oraz minerałów. Dziczyzna cechuje się również niskokalorycznością i wysoką zawartością białka. Z tego powodu tak chętnie przygotowywane są z niej różne dania.

Żeberka z sarny przygotowane w przyprawie myśliwskiej oraz winie

Mięso z sarny można przygotować na wiele sposobów. Jednym z przykładów są żeberka podane w przyprawie myśliwskiej i winie. Aby je przyrządzić, potrzebne Ci będą:

  • żeberka z sarny,
  • czerwone wino wytrawne,
  • przyprawa myśliwska,
  • pieprz czarny i ziołowy,
  • olej.

Na początku należy poporcjować żeberka i ugotować je, aby były miękkie. Następnie ostudź mięso i natrzyj je dokładnie przyprawą myśliwską oraz dwoma rodzajami pieprzu. Podsmaż żeberka na oleju, po czym przełóż je do garnka, zalej winem i duś na niewielkim ogniu przez pół godziny. Do mięsa pasują ziemniaki i sos pieczeniowy.

Żeberka z sarny podane w kapuście kiszonej

Drugim sposobem na przygotowanie żeberek z sarny jest ich podanie w kapuście kiszonej. Do tego potrzebne są:

  • żeberka z sarny,
  • cebula,
  • suszony majeranek,
  • suszone grzyby,
  • kapusta kiszona,
  • liście laurowe,
  • sól i pieprz,
  • ziele angielskie,
  • jałowiec,
  • woda.

Pierwszym krokiem jest pokrojenie żeberek na niewielkie kawałki i doprawienie ich solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie podsmaż je na oleju, po czym zdejmij je z patelni, a na ich miejsce włóż pokrojoną cebulę. Przesmaż ją, dodaj do niej kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i jałowiec. Podsmaż te składniki delikatnie, wlej wodę, dodaj żeberka i dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny, co jakiś czas pamiętaj o dolewaniu wody.

Udostępnij
do góry