kiełbasa z sarny

Dziczyzna to jedno z bardziej cenionych mięs, a wędliny z niej przyrządzane cieszą się dużą popularnością wśród smakoszy oraz właścicieli restauracji i karczm – właśnie ze względu na smak. Wyjaśniamy, jakimi dokładnie walorami smakowymi odznaczają się kiełbasy i wędliny z jelenia, dzika bądź sarny.

Jakie wędliny można przygotować z dziczyzny i jak one smakują?

Rynek wędliniarski obfituje w coraz bardziej zróżnicowane produkty na bazie dziczyzny. Oferta naszego sklepu dowodzi, że wybór wędlin z dziczyzny może być naprawdę szeroki. Można u nas kupić między innymi szynki z sarny o słodkawym smaku, aromatyczne szynki z jelenia i dzika, a także soczyste oraz kruche polędwice z dzika i jelenia. Proponujemy również pasztety z dzika, które dzięki żurawinie mają słodko-winny smak oraz kiełbasy z dziczyzny, sarniny i jeleniny: zwykłe i krakowskie. Wiele wędlin powstałych z sarniny odznacza się korzennym bądź orzechowym smakiem przywodzącym na myśl aromaty wywodzące się z lasu. Panuje wśród amatorów dobrego mięsa przekonanie, że zarówno dziczyzna, jak i wędliny z niej produkowane mają najlepszy smak.  

Dlaczego wędliny z dziczyzny tak świetnie smakują?

Wędliny z dziczyzny mają unikatowy „leśny” smak oraz zapach, ponieważ produkowane są wysokiej jakości mięsa ze zwierząt żyjących w naturalnych skupiskach leśnych. W takich miejscach, w szczególności w okresie jesienno-zimowym, sarny, dziki i jelenie żywią się nie specyfikami z dodatkiem antybiotyków, jakie zazwyczaj podawane są zwierzętom w hodowlach, ale owocami leśnymi oraz innymi elementami fauny i flory – grzybami, korą drzew. Ale to nie jedyna tajemnica doskonałego smaku. Istnieje bowiem wiele sposobów na to, by podkreślić smak wędlin i kiełbas z dziczyzny, a my często z nich korzystamy. Na przykład smak wędzonej szynki z sarny wzmacniamy poprzez wędzenie jej dymem bukowo-olchowym. Nasze wędliny, choćby szynkę z dzika i jelenia, marynujemy w aromatycznych ziołach i naturalnych przyprawach oraz przygotowujemy tylko ze starannie dobranych i najlepszych części tuszy.

Udostępnij
do góry