jeleń comber

Comber z jelenia to jedno z najzdrowszych i najbardziej bogatych w substancje odżywcze rodzajów mięs. Warto go jednak spożywać nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale również unikalne walory smakowe. Przedstawiamy kilka sposób na przyrządzenie combra z jelenia.

Czym jest comber jelenia i jakie właściwości posiada?

Comber z jelenia wykrajany jest z części lędźwiowej. Jak przystało na dziczyznę, zawiera dużo minerałów i witamin, a także jest niskokaloryczny oraz ubogi w tłuszcze i cholesterol. Jest też bardzo delikatny i soczysty, więc trudno się dziwić temu, że coraz więcej restauracji i lokali gastronomicznych decyduje się na przygotowywanie potraw na bazie tego mięsa z jelenia, dostępnego między innymi w naszym sklepie. Przyrządzanie combra z jelenia nie należy jednak do czynności prostych, stad warto pamiętać o kilku ważnych zasadach i poznać przepisy cenione przez kulinarnych smakoszy. 

W jaki sposób przygotować comber z jelenia, by najlepiej smakował gościom?

Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie combra z jelenia. Jednym z nich jest podanie go z pieprzem, czosnkiem i gorącym masłem – w takiej konfiguracji jest szczególnie smaczny. Polecam się również posmarowanie go przed pieczeniem solą czosnkową lub ziołową oraz rozgniecionymi jagodami jałowca. Świetnie smakuje zarówno pieczony, duszony, jak i grillowany czy gotowany. Jego smak bardzo dobrze komponuje się z aromatem alkoholi – win, koniaków itp. W restauracjach wielkim powodzeniem wśród smakoszy cieszy się pieczony comber z jelenia z puree zrobionego z selera i chutneyem w cebuli. Chutney przygotowuje się z wina, miodu, cebuli i cukru, po to by podkreślił smak dziczyzny. Gwarancją udanej kolacji będzie sporządzanie na bazie combru podwędzanego tatara z jelenia z sosem grzybowym i jajem przepiórczym. Z combra można zrobić też sznycle, carpaccio czy steki. Niezależnie od tego, na jaki sposób przyrządzania combra się zdecydujemy, przed poddaniem obróbce należy oczyścić go z błonek i tłuszczu, żeby lepiej smakował. 

Udostępnij
do góry