zdjecie hamburger z dziczyzny

Składniki na 4 hamburgery:

  • 600 g chudego mięsa z jelenia lub sarny (gulasz extra, szynka,comber,łopatka,polędwica)
  • 2 średnie cebule
  • sól gruboziarnista
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju roślinnego( rzepakowy lub słonecznikowy)

Przygotowanie:

  • Z rozmrożonego mięsa wyciąć widoczne ścięgna i błony, a następnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Mięso zmielić w maszynce na sitku o 4 – 5 mm oczkach.
  • Z mięsa uformować płaskie okrągłe kotlety o grubości od 1 do 3 cm (wg upodobania).
  • Hamburgery kłaść na gorącą patelnię. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Kiedy na spodzie kotleta pojawi się biała obwódka, należy go przewrócić na drugą stronę, którą należy smażyć krócej.
  • Hamburgery doprawić solą i pieprzem dopiero na talerzu po usmażeniu.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • Idealnie usmażony hamburger nie powinien być twardy kiedy się go dotyka na patelni.Gdy jest twardy to znaczy, że smażony był za długo.
  • Hamburgera można serwować jako danie
  • Zmielone mięso dzielimy na 4 równe części. Formujemy kulki i obiadowe z surówkami , kaszą lub ryżem i świeżą lub delikatnie podsmażoną cebulą.Inna wersja podania , to kanapka z podpieczoną bułką, sałatą,ketchupem, musztardą i kiszonym ogórkiem.
do góry