łopatka z sarny

Sarnina jest mięsem bogatym we właściwości odżywcze oraz zachwycającym wyjątkowym smakiem i aromatem. Wśród oferowanych przez nas wyrobów z sarny jest między innymi łopatka. Mięso to można przygotować na kilka różnych sposobów.

Duszona łopatka rozpływa się w ustach

Gotowa do sprzedaży łopatka z sarny to mięśnie pozyskane z wykrawania łopatki, pozbawione kości. Sarnina słynie z soczystości, ale wyjątkowo miękka i delikatna jest łopatka duszona. Istnieje wiele przepisów na pyszną duszoną łopatkę z sarny. Można ją przyrządzić na przykład z dodatkiem pokruszonych borowików lub podgrzybków, sosu worcester, cebuli i masła klarowanego.

Niezwykle popularna wśród amatorów dziczyzny jest też duszona łopatka z sarny po węgiersku. Przygotowuje się ją z cebuli, smalcu, pomidorów, mielonej papryki, czosnku, a doprawia kminkiem oraz solą. Dusi się ją w warzywnej zalewie. Z kolei łopatka duszona z kiszoną kapustą jest staropolskim daniem jednogarnkowym, do którego oprócz głównego składnika dodaje się wędzony boczek, garść suski sechlońskiej, suszone leśne grzyby, sos worcester, kaszę jęczmienną pęczak, cebulę oraz liczne przyprawy. Niebo w gębie!

Pieczona łopatka: prosto lub wykwintnie

Chcesz zachwycić gości zniewalającą potrawą z dziczyzny? Zrób z łopatki z sarny pieczone rolady! Wystarczy kilka składników z pobliskiego warzywniaka: seler, marchew, pietruszka, kilka cebuli i przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Należy też zaopatrzyć się w olej i cukier. Samo przyrządzenie dania nie jest skomplikowane. Warzywa trzeba zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać, wszystko wymieszać z olejem, a następnie natrzeć mięso nimi i przyprawami. W takiej zalewie łopatka musi przez dłuższy czas poleżeć, a samo pieczenie powinno trwać około czterech godzin.

Bardziej wykwitną potrawą jest pieczona łopatka z dodatkiem jagód i suchych igieł jałowca. Danie to piecze się w naczyniu do zapiekania, do którego wlewa się wino wytrawne. Warto poszukać w sklepach igieł i jagód jałowca, by cieszyć się tym niezwykłym smakiem.

Udostępnij
do góry