Dziczyzna jest mięsem coraz bardziej cenionym w Polsce ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne. Wyjątkowym uznaniem cieszy się dziczyzna z Podlasia. Co sprawia, że to właśnie ten region Polski słynie z wyjątkowej jakości wyrobów z dziczyzny?
Czemu mięso z podlaskich lasów jest tak naturalne i aromatyczne?
Podlasie to nie tylko oryginalna architektura czerpiąca wzorce z kultury wschodniej, tatarskie wsie, unikatowa fauna i flora znajdująca się w Puszczy Białowieskiej oraz na innych malowniczych obszarach, ale również regionalna kuchnia, w której bardzo ważną rolę pełni dziczyzna. W ramach współpracy z myśliwymi to z terenów Puszczy Knyszyńskiej i Białowieskiej pozyskujemy mięso, które potem sprzedajemy w całości lub przygotowujemy z niego pyszne wyroby z dziczyzny. A to właśnie w sposobie pozyskiwania tkwi tajemnica tego mięsa! Jest ono bogate w witaminy, minerały, żelazo, wapń, fosfor i pełnowartościowe białko, a także niskotłuszczowe i niskokaloryczne, ponieważ pochodzi od zwierząt żyjących w podlaskich lasach, dzikich i niezniszczonych poprzez nadmierną ingerencję człowieka. Sarny, jelenie i dziki tam przebywające żywią się naturalnym pokarmem, a nie nafaszerowanym antybiotykami i hormonami, jak zwierzęta hodowlane. Na popularyzację dziczyzny jako mięsa kojarzonego z Podlasiem wpływ ma więc zakorzeniona w tym regionie kultura myślistwa.
Dziczyzna to nasza podlaska duma!
Na Podlasiu nie brakuje lokali gastronomicznych, które serwują dania z naszych produktów oraz kucharzy specjalizujących się w przygotowywaniu dań z dziczyzny. Robimy więc wszystko, aby potrawy przyrządzane ze sprzedawanego z naszego sklepu mięsa były najlepszą wizytówką podlaskiej kuchni, niezależnie od tego, czy będzie to gulasz z mięsa z sarny, carpaccio z jelenia, pierogi z dziczyzną, tacos, tatar z jelenia, hamburgery czy wędliny podawane na stoły w formie przystawek bądź dodatków do kanapek. Podlaska dziczyzna jest bowiem mięsem nadającym się zarówno do wykwintnych dań, jak i przysmaków typu fast-food!