Ziele angielskie (całe ziarna)
Zastosowanie:
Ziele angielskie, to jedna z podstawowych przypraw kuchennych oprócz soli i pieprzu. Używa się go do sporządzania galaretek, dań z ryb, marynat, wędlin, konserw, zup, sałatek, sosów, ketchupów, grzanego wina.
Ze względu na silny aromat i smak przyprawa ta powinna być dodawana z umiarem. Dodaje się ją na początku sporządzania potraw. Najczęściej używa się całych ziaren, lecz do niektórych dań lepiej dodawać sproszkowane. Sproszkowane świetnie smakuje w naleśnikach, ciastach, kremach do ciast. Jak podaje literatura zielarska, ziele angielskie ma też właściwości lecznicze. Można stosować na dolegliwości takie jak: wymioty, zaparcia, bóle gardła, zmiany skórne czy niestrawność.
Ze względu na silny aromat i smak przyprawa ta powinna być dodawana z umiarem. Dodaje się ją na początku sporządzania potraw. Najczęściej używa się całych ziaren, lecz do niektórych dań lepiej dodawać sproszkowane. Sproszkowane świetnie smakuje w naleśnikach, ciastach, kremach do ciast. Jak podaje literatura zielarska, ziele angielskie ma też właściwości lecznicze. Można stosować na dolegliwości takie jak: wymioty, zaparcia, bóle gardła, zmiany skórne czy niestrawność.
Kraj pochodzenia: Meksyk
Masa netto: 150g
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.