miska z kawałkami mięsa jelenia

Dziczyzna jest chętnie konsumowana przez wszystkich miłośników mięsa o wybitnych walorach smakowych i zapachowych. Wykwintne dania z jelenia są często podawane w najlepszych restauracjach, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by w domowej kuchni przyrządzić oryginalną potrawę, która będzie nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Warto pamiętać, że mięso z jelenia zawiera zdecydowanie mniej cholesterolu i tłuszczu – w porównaniu np. z mięsem pozyskiwanym od zwierząt gospodarskich – a więcej białka.

Sprawdzony przepis na policzki jelenia

Szlachetność mięsa z jelenia można podkreślić naturalnymi i polskimi produktami, czyli tym, co znajdziemy w lasach, sadach i ogrodach. Idealną propozycją jest podanie dziczyzny z grzybami, które mogą stanowić bazę aksamitnego i aromatycznego sosu. Kurki, podgrzybki i inne grzyby to także doskonały dodatek do kaszy.

Policzki płuczemy i osuszamy. Następnie układamy w naczyniu, dodajemy czosnek, szalotkę, liście laurowe, pieprz, tymianek, rozmaryn. Potem polewamy całość oliwą i wlewamy czerwone wino. Zamknięte naczynie wstawiamy do chłodu na mniej więcej dobę.

Po tym czasie policzki przekładamy do naczynia do pieczenia – mięso zalewamy zalewą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż do miękkości – około 1,5 godziny. Potem dodajemy grzyby i dopiekamy kolejne 30 minut. Danie najlepiej podać z czerwonym winem i doprawioną kaszą.

Udostępnij
do góry