udziec z sarny

Sarnina to mięso wyjątkowo soczyste, delikatne, aromatyczne, a do tego niskokaloryczne. Jednym z najbardziej wartościowych i najczęściej wykorzystywanych przez kucharzy elementów sarniny jest udziec. Podpowiadamy, jak go przyrządzić, żeby był smaczny.

Pieczony udziec z sarny? Warto kupić i spróbować!

Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie udźca z sarny, ale jednym z najpopularniejszych i zapewniających najlepsze walory smakowe jest pieczenie. Udziec z sarny z piekarnika, najlepiej włożony do rękawa, to gwarancja niezwykłej głębi smaku w trakcie pysznego obiadu bądź kolacji! Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, zanim zaczniemy przygotowywanie sarniny z piekarniku. Po pierwsze, udziec powinno się kupować u sprawdzonego dostawcy, czyli takiego, który informuje o tym, że mięso zostało dokładnie przebadane przez służby weterynaryjne, pochodzi z legalnych źródeł i jest przechowywane w warunkach zapewniających mu świeżość. Właśnie taki udziec z sarny można kupić w naszym sklepie „Podlaskie Wyroby”. W naszej ofercie dostępny jest zarówno udziec z kością, jak i bez kości.

O tym też musisz pamiętać!

Podobnie jak inne wyroby z dziczyzny służące do przygotowywania potraw, udziec z sarny powinno się zatopić w marynacie i włożyć do lodówki. W wielu przepisach zaleca się, by robić to nawet na dwie doby przed pieczeniem, a z lodówki wyjąć je pół godziny przed włożeniem do piekarnika, żeby miało ono temperaturę pokojową. Marynatę można przyrządzić na bazie czerwonego wina, octu winnego, czosnku, suszonych owoców jałowca, oleju, pieprzu i liści laurowych. Ten zabieg sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste, wręcz rozpływające się w ustach. Wino też dodaje mięsu specyficznego aromatu. Oczywiście udziec z sarny będzie jeszcze lepiej smakować, jeśli serwować go będziemy z dodatkami. Do tego mięsa szczególnie pasują warzywa, takie jak marchewka, ziemniaki, pietruszka czy seler, które powinno się piec razem z udźcem. Pieczenie powinno trwać około trzy godziny.

Udostępnij
do góry