Składniki na 4 hamburgery:
- 600 g chudego mięsa z jelenia lub sarny (gulasz extra, szynka,comber,łopatka,polędwica)
- 2 średnie cebule
- sól gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju roślinnego( rzepakowy lub słonecznikowy)
Przygotowanie:
- Z rozmrożonego mięsa wyciąć widoczne ścięgna i błony, a następnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Mięso zmielić w maszynce na sitku o 4 – 5 mm oczkach.
- Z mięsa uformować płaskie okrągłe kotlety o grubości od 1 do 3 cm (wg upodobania).
- Hamburgery kłaść na gorącą patelnię. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Kiedy na spodzie kotleta pojawi się biała obwódka, należy go przewrócić na drugą stronę, którą należy smażyć krócej.
- Hamburgery doprawić solą i pieprzem dopiero na talerzu po usmażeniu.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Idealnie usmażony hamburger nie powinien być twardy kiedy się go dotyka na patelni.Gdy jest twardy to znaczy, że smażony był za długo.
- Hamburgera można serwować jako danie
- Zmielone mięso dzielimy na 4 równe części. Formujemy kulki i obiadowe z surówkami , kaszą lub ryżem i świeżą lub delikatnie podsmażoną cebulą.Inna wersja podania , to kanapka z podpieczoną bułką, sałatą,ketchupem, musztardą i kiszonym ogórkiem.