mięso z jelenia

Sarnina oraz jelenina słusznie uchodzą za mięsa zdrowe, szlachetne i posiadające unikatowe walory smakowe. Pod wieloma względami są podobne. Czy istnieją jednak jakieś znaczące różnice w smaku pomiędzy mięsem z sarny a mięsem z jelenia? Wyjaśniamy to w artykule.

Jak smakuje sarnina?

Obecność sarniny i jeleniny w polskiej kuchni jest ściśle powiązana z tradycją myśliwską, która na terenach Rzeczpospolitej pojawiła się w XVI wieku. Ten sposób pozyskiwania, z dala od gospodarstw hodowlanych, w których zwierzęta są faszerowane niezdrową paszą sprawia, że jest ono wyjątkowo aromatyczne, bogate w minerały i witaminy, a także niezwykle cenione przez amatorów mięsa najwyższej jakości. Istnieją jednak pewne różnice między smakiem mięsa z sarny i jeleniny, a także ich strukturą.

Przede wszystkim sarnina jest uważana za najbardziej soczyste mięso ze zwierząt łownych, a także bardzo delikatne. Ponadto jest pozbawiona ścięgien i odznacza się lekko słodkawym posmakiem oraz intensywnie czerwonym kolorem. Jej smak jest też uzależniony od pory roku, w której pozyskuje się mięso. Jesienią może być on orzechowy, latem mocniejszy, a wiosną korzenny. By dodatkowo podkreślić smak sarniny, podaje się ją z owocami leśnymi oraz grzybami.

Jak smakuje jelenina?

Jelenina jest mięsem o wiele bardziej kruchym od sarniny. Powszechnie uważa się, że mięso z jelenia odznacza się smakiem o większym stopniu wyrazistości. Ma też mniej zwartą strukturę, za to sarnina posiada bardziej „maziowatą” konsystencję przypominającą strukturę tuńczyka. Podobnie jak mięso z sarny, można je smażyć, piec, wędzić, gotować i dusić, i tak samo jak sarnina ma ono niewielkie przerosty tłuszczowe. Oznacza to, że są to mięsa niskokaloryczne. Z jeleniną świetnie komponują się takie przyprawy, jak czosnek, rozmaryn, pietruszka, kolendra czy bazylia. Mięso z jelenia ma na ogół bordowy lub czerwony kolor. Zarówno z sarniny, jak i z jeleniny przygotowuje się wędliny, które znajdują się w ofercie naszego sklepu, a także wiele potraw, na przykład steki i gulasze.

Udostępnij
do góry