pokrojone w kostkę surowe mięso z dzika

Mięso z dzika to dla wielu osób prawdziwy przysmak, który może stanowić atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych mięs podawanych na stołach. Jednak w ostatnich latach coraz częściej słyszy się o zagrożeniach związanych z jego spożyciem. Czy rzeczywiście mięso z dzika jest niebezpieczne? Rozwiązujemy wątpliwości i obalamy mity! Przekonaj się, na co zwrócić uwagę, wybierając ten rodzaj mięsa.

Bezpieczeństwo mięsa z dzika – zagrożenie ASF

Afrykański pomór świń (ASF) to choroba wirusowa, która występuje przede wszystkim u dzików i świń. Jest śmiertelna oraz zaraźliwa. Warto jednak zaznaczyć, że ASF nie stanowi zagrożenia dla ludzi, a więc samo spożycie mięsa z dzika nie niesie ryzyka zakażenia tym wirusem. Problemem jest jednak fakt, że zwierzęta chore na ASF mogą być nosicielami innych chorób bakteryjnych czy pasożytniczych, które są potencjalnie niebezpieczne dla człowieka. Dlatego ważne jest, by mięso pochodziło od zwierząt zdrowych i kontrolowanych.

Kto kontroluje jakość mięsa z dzika w Polsce?

W Polsce sprzedaż i przetwórstwo mięsa z dzika podlega kontroli Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Przed wprowadzeniem do obrotu każda sztuka mięsa musi przejść kontrolę weterynaryjną, a na rynku może być sprzedawane jedynie mięso, które otrzymało stosowne zaświadczenie o przeprowadzonej kontroli oraz oznaczenie jakościowe. Dzięki temu zyskuje się pewność, że mięso pochodzi od zdrowego zwierzęcia oraz jest wolne od patogenów.

Należy pamiętać, że kupując mięso od sprawdzonych dostawców, zyskujesz większą pewność co do jego jakości. W przypadku zakupu mięsa od nieznajomych osób czy nielegalnych myśliwych nie masz takiej gwarancji.

Czy istnieją inne zagrożenia związane z mięsem z dzika?

Mięso z dzika może być źródłem zakażenia bakteryjnego czy pasożytniczego. Szczególnie istotne jest ryzyko związane z tasiemcem bąblowcowym, który występuje u lisów, wilków oraz psów, a jego żywicielem pośrednim są m.in. gryzonie, na które polują dziki. Aby uniknąć ryzyka związanego z zakażeniem tasiemcem, mięso z dzika powinno być odpowiednio przyrządzone. Należy je poddawać długotrwałemu gotowaniu bądź smażeniu.

Udostępnij
do góry