dziczyzna

Dziczyzna to wysokiej jakości mięso, które chętnie wykorzystuje się w przypadku wielu dań. Cenione jest ono przede wszystkim za bogactwo różnych składników odżywczych. Znajduje się w nim dużo cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów. W dziczyźnie nie brakuje m.in. sodu, potasu czy ryboflawiny. Ponadto stanowi źródło żelaza, magnezu, fosforu i wielu innych. Sprawdź, czy to mięso jest odpowiednie do ossobuco.

Jeśli zastanawiasz się nad przygotowaniem ossobuco, to doskonale trafiłeś. Poświęcamy uwagę tej potrawie i zastanawiamy się, czy pasuje do niej dziczyzna.

Czym jest ossobuco?

Ossobuco to pyszna potrawa mięsna, która cieszy się dużą popularnością w różnych krajach. Pochodzi z Włoch, a dokładniej z Mediolanu, gdzie stanowi niemalże tradycyjne danie. W podstawowej wersji jest przygotowywana z giczy cielęcej – najpierw mięso się smaży na maśle, a następnie dusi w białym winie oraz warzywach. Najczęściej w potrawie można znaleźć pomidory, cebulę, czosnek, a także seler. Ossobuco bardzo dobrze smakuje, pasuje zarówno na codzienne obiady, jak i podczas różnych przyjęć. Dużym zainteresowaniem cieszą się również inne sposoby przyrządzania tej potrawy. Jej podstawę nie zawsze musi stanowić gicz cielęca.

Ossobuco z jelenia

Osoby doceniające zarówno smak, jak i liczne właściwości odżywcze dziczyzny z pewnością pokochają ossobuco z jelenia. Jak najbardziej możliwe jest przygotowanie potrawy z tego mięsa. Przyrządza się ją dokładnie tak samo, jak z giczy cielęcej. Różnicę stanowi rodzaj mięsa, zastosowanego do przygotowania dania. Należy je pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, ewentualnie na smalcu. Gdy dziczyzna będzie podsmażona z dwóch strony, można przejść do następnego kroku, jaki stanowi jej duszenie lub pieczenie z winem oraz warzywami. Całość warto posypać gremolatą, czyli natką pietruszki połączoną z czosnkiem i skórką cytrynową.

Udostępnij
do góry