Składniki na 4 porcje:
- 400 g chudego mięsa z jelenia (polędwica lub szynka)
- 2 średnie czerwone cebule pokrojone w drobną kostkę
- 4 kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę
- 2 łyżki kaparów pokrojonych w drobną kostkę
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
- maggi w płynie lub sos sojowy
- ulubiona musztarda
Przygotowanie:
- Mięso rozmrażamy i dokładnie obieramy z błon i resztek tłuszczu. Myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mielimy na sitku o 4 – 5 mm oczkach.
- Zmielone mięso dzielimy na 4 równe części. Formujemy kulki i układamy je na talerzu.
- Tatar podajemy z dodatkiem świeżo pokrojonej czerwonej cebuli, kiszonego ogórka oraz kaparów.
- Potrawę każdy doprawia według uznania solą,pieprzem,olejem, musztardą i maggi lub sosem sojowym.