mięso z dzika na drewnianej desce

Mięso z upolowanej zwierzyny łownej, czyli dziczyzna, jest bardzo charakterystyczne zarówno w smaku, jak i zapachu. Wielu koneserów twierdzi, że jest zdecydowanie lepsze niż popularna wieprzowina czy wołowina. Mimo wszystko powstało sporo niesprawiedliwych mitów na jej temat. Czy spożywanie dziczyzny jest zdrowe dla alergików?

Dziczyzna a alergie pokarmowe

Wielu ekspertów potwierdza, że dziczyzna może pomóc w odwróceniu przewlekłych chorób, np. łuszczycy czy zaburzeń trawienia. Osoby, które są uczulone na mięso hodowlane, mogą spróbować mięsa z dziczyzny – to bardzo smaczne rozwiązanie i doskonała alternatywa dla mięsa kupowanego w popularnych dyskontach. Co najważniejsze, dziczyzna jest wolna od antybiotyków. Zwierzyna łowna żyje na wolności, odżywia się naturalnie i nie jest sztucznie tuczona.

Dzikie zwierzęta żywią się pokarmem leśnym – bez antybiotyków, bez pestycydów i bez chemii rolnej, czyli bez wszystkich elementów obecnych w masowym chowie. W związku z tym to mięso czyste – idealne dla alergików. Specjaliści ds. żywienia podkreślają, że jedynie dna moczanowa może być przeciwwskazaniem do spożywania tego mięsa, ale z drugiej strony takie osoby muszą unikać również pozostałych rodzajów mięsa, więc nie jest to czynnik dyskwalifikujący względem wołowiny, wieprzowiny czy drobiu.

Gdzie kupować dobrej jakości dziczyznę?

Aby dziczyzna zachowała swoje najlepsze właściwości, musi pochodzić z zaufanych źródeł. Mięso należy kupować jedynie w sprawdzonych miejscach, aby zapewnić wszystkim konsumentom bezpieczeństwo. Szczególną ostrożność należy zachować przy zakupie mięsa z dzika. Musi być ono przebadane w kierunku włośnicy. Warto zatem skorzystać z oferty renomowanych sklepów z dziczyzną, oferujących wyroby sprawdzone weterynaryjnie, bezpieczne dla alergików.

Udostępnij
do góry