marynowane plasterki jelenia

Przystawka ta charakteryzuje się niezwykłą prostotą w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca swoim smakiem.

Składniki (na 5 porcji):

  • 0,5 kg combra lub szynki z jelenia (mięso powinno być pozbawione błon)
  • 1 średnia cebula pokrojona w bardzo drobniutką kostkę
  • 1 płaska łyżka drobno pokrojonego koperku (świeżego lub mrożonego)
  • 3 – 4 szt. suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w drobną kostkę
  • 50 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego (można też wykorzystać olej z suszonych pomidorów)
  • 1 łyżeczka maggi
  • 0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku

Przygotowanie:

  • Mięso (najlepiej zmrożone) pokroić nożem w poprzek włókien na bardzo cienkie plasterki (2-4 mm).
  • Przygotować wszystkie dodatki.
  • Przystawkę należy układać warstwowo na półmisku. Trzeba zacząć od przygotowania podłoża w naczyniu, czyli rozsypać na jego dnie szczyptę suszonej słodkiej papryki, płaską łyżeczkę pokrojonej cebuli i odrobinę koperku. Skropić to wszystko maggi i polać łyżką oleju.
  • Na półmisku ułożyć jedną warstwę cienkich plasterków mięsa, a następnie posypać je papryką, solą, koperkiem i cebulą. Potem skropić maggi i polać olejem. Czynności powtarzać do wyczerpania składników.
  • Odstawić do lodówki na kilka godzin.                                 
do góry