Przystawka ta charakteryzuje się niezwykłą prostotą w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca swoim smakiem.
Składniki (na 5 porcji):
- 0,5 kg combra lub szynki z jelenia (mięso powinno być pozbawione błon)
- 1 średnia cebula pokrojona w bardzo drobniutką kostkę
- 1 płaska łyżka drobno pokrojonego koperku (świeżego lub mrożonego)
- 3 – 4 szt. suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w drobną kostkę
- 50 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego (można też wykorzystać olej z suszonych pomidorów)
- 1 łyżeczka maggi
- 0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku
Przygotowanie:
- Mięso (najlepiej zmrożone) pokroić nożem w poprzek włókien na bardzo cienkie plasterki (2-4 mm).
- Przygotować wszystkie dodatki.
- Przystawkę należy układać warstwowo na półmisku. Trzeba zacząć od przygotowania podłoża w naczyniu, czyli rozsypać na jego dnie szczyptę suszonej słodkiej papryki, płaską łyżeczkę pokrojonej cebuli i odrobinę koperku. Skropić to wszystko maggi i polać łyżką oleju.
- Na półmisku ułożyć jedną warstwę cienkich plasterków mięsa, a następnie posypać je papryką, solą, koperkiem i cebulą. Potem skropić maggi i polać olejem. Czynności powtarzać do wyczerpania składników.
- Odstawić do lodówki na kilka godzin.