surowy ozorek

Wyjątkowy smak dziczyzny nie może być zastąpiony żadną mieszanką przypraw. Las to bogactwo smaków. Podczas gdy mięso z dzika jest bardziej charakterne, to mięso z jelenia ma znacznie delikatniejszy i aromatyczny smak. To wszystko dzięki naturalnej diecie dzikiej zwierzyny. Niektóre wyroby, takie jak jelenie ozorki, to świetna przekąska na zimno. Jak ją przygotować?

Jak podawać jelenie ozorki?

Jelenie ozorki należy najpierw ugotować – przez około 2 godziny, najlepiej z dużą ilością włoszczyzny. Można je podawać na zimno, np. z wytrawnym dressingiem. W niektórych restauracjach mięso z jelenia jest podawane na ciepło, m.in. z sosen śmietanowo-chrzanowym i dodatkami.

Jelenie ozorki są jedwabiście delikatne i kremowe. Ich strukturę można porównać do cielęcych ozorków, jednak mięso z lasu jest zdecydowanie bardziej charakterne. Wyjątkowy smak dzikiej natury zostaje zachowany. Ozory to mięso bardzo eleganckie, świetnie wyglądające w asyście dobrego wina, wykwintnych sosów i wyselekcjonowanych dodatków.

Jak można przygotować jelenie ozorki?

Przygotowując jelenie ozorki, należy pamiętać o ich wcześniejszym wymyciu i sparzeniu, a następnie ugotowaniu i zdjęciu z nich skóry. Najczęściej ozory można kroić w plastry, które są potem obsmażane na patelni i podlewane aromatycznym bulionem z marchewki, pietruszki, cebuli i selera. Ozorki doskonale smakują w asyście wyrazistych przypraw i ziół: liści laurowych, ziela angielskiego czy rozmarynu.

Można je podawać z sosem chrzanowym lub ostrym musztardowym. Niektórzy miłośnicy kuchni staropolskiej przygotowują tradycyjny sos szary, przyprawiany tartym piernikiem, mocnym winem i korzeniami. Jelenie ozorki to nie tylko fenomenalna przekąska na zimno, ale i kwintesencja kuchni myśliwskiej.

Udostępnij
do góry