słonina

Słonina z dzika ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego jej spożywanie jest często zalecane przez lekarzy i dietetyków. Istnieje kilka pomysłów na jej wykorzystanie, ale poniżej przedstawiamy najczęściej praktykowany przez zwolenników tego rodzaju mięsa. Uzyskana w ten sposób słonina z dzika zachwyca nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również pozytywnym wpływem na zdrowie oraz samopoczucie.

Aby przygotować wysokiej jakości słoninę z dzika, potrzebujesz kilku składników. Przede wszystkim niezbędna jest oczywiście słonina, najlepiej sprawdza się ta poprzerastana mięśniami. Poza tym przygotuj sobie sól kamienną oraz morską, a także czosnek, majeranek, pieprz i jałowiec. Są to podstawowe składniki, które powinny się znaleźć w każdej kuchni. Przyrządzenie pysznej słoniny z dzika nie jest więc w żaden sposób skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu.

Wykonanie pysznej potrawy z wykorzystaniem słoniny z dzika

Wyroby z dziczyzny są uważane za jedne z najzdrowszych, w związku z czym tak wiele osób wykorzystuje je w kuchni. Bardzo dobrze smakuje m.in. słonina z dzika, należy ją tylko przygotować w odpowiedni sposób. Najważniejsze jest właściwe zdjęcie słoniny z karku zaraz po skórowaniu. Następnie należy pociąć ją na równe kawałki o szerokości 6-8 cm. Dalej trzeba nakłuć słoninę co ok. 5 cm i w te miejsca włożyć po pół ząbka czosnku. Wcześniej przetnij go wzdłuż.

Przygotowane przyprawy wymieszaj ze sobą i natrzyj nimi słoninę. Następnie ułóż ją w soli. Całość zasyp grubą warstwą soli w taki sposób, aby przykryła ona mięso. Naczynie odstaw w chłodne miejsce, w którym temperatura nie przekracza 10 stopni. Słonina powinna przebywać tam około tygodnia lub nawet trochę dłużej. Dzięki temu nabierze odpowiedniego smaku. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij słoninę i oczyść ją z przyklejonej do mięsa soli. Następnie możesz umieścić słoninę w marynacie z majeranku, zmielonego pieprzu i czosnku. Tak przygotowaną włóż do lodówki, a po kilku dniach jest gotowa do spożycia.

Udostępnij
do góry