Mięso z dzikiej zwierzyny łownej, czyli dziczyzna, jest smaczne, niskokaloryczne i niezwykle aromatyczne. Świetnie pasuje na uroczyste okazje, np. przyjęcia, wesela, biesiady i bankiety. Można je przygotowywać na mnóstwo sposobów – doskonale nadaje się na kotlety, kiełbasę, pieczenie i gotowanie. To także idealny pomysł na pyszny obiad!
Najlepsze przepisy na dania z dziczyzny
Choć wykwintne i smakowite, to jednak dania z dziczyzny bardzo rzadko goszczą na polskich stołach. Wystarczy poznać najważniejsze zasady przyrządzania, a mięso ze zwierzyny łownej stanie się prawdziwą specjalnością kucharza. Warto odkryć zalety tych dań, zwłaszcza że liczba przepisów nie przestaje rosnąć.
Do najpopularniejszych dań należą:
- stek z jelenia,
- gulasz z sarny,
- pasztet z jelenia,
- kiełbasa z dzika.
Można wyróżnić kilka podstawowych rodzajów dań przygotowanych na bazie tego mięsa: wędliny, gulasz, pieczeń, pasztet czy bigos.
Jak przygotowywać dziczyznę?
Dziczyzna cechuje się większym stopniem twardości niż wieprzowina czy drób, dlatego należy trzymać się pewnych zasad przygotowywania. Planując jej pieczenie, warto pamiętać, by wcześniej nieco ją schłodzić w przewiewnym miejscu w celu zmiękczenia. Istotnym czynnikiem jest także odpowiednie przyprawianie. Nie warto używać przypraw i ziół w nadmiarze, bo zdominują smak dziczyzny. Do najlepszych ziół należą: jałowiec, cząber, tymianek, rozmaryn i majeranek. To one doskonale podkreślą wyjątkowy smak mięsa z jelenia czy dzika. Można je przygotować także w aromatycznej marynacie z czerwonego wina. Zasada jest prosta – im mocniejszy trunek, tym marynowanie musi być krótsze. Dziczyznę można podawać z sezonowymi warzywami i owocami.