upieczone mięso z dziczyzny

Zwierzęta leśne są w ciągłym ruchu – odżywiają się jedynie tym, co może im zaoferować sama natura. W związku z tym dziczyzna to chude mięso, polecane przez wielu dietetyków i lekarzy. Czy mięso z jelenia i sarny jest lekkostrawne? Sprawdź, co warto wiedzieć o dziczyźnie – tradycyjnej królowej kuchni polskiej.

Dlaczego warto jeść mięso z jelenia i sarny?

Mięso z jelenia i sarny – podobnie jak pozostałe rodzaje dziczyzny – to niezwykle cenne źródło pełnowartościowego białka, witamin  grupy B oraz minerałów. Nie zawiera konserwantów i w przeciwieństwie do drobiu, wieprzowiny czy wołowiny nigdy nie miało kontaktu z antybiotykami, gdyż zwierzęta leśne odżywiają się naturalnie. Niski poziom cholesterolu i korzystny stosunek kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 – to kolejne zalety dziczyzny.

Mięso z sarny i jelenia jest lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w niezbędne mikro- i makroelementy. Z powodzeniem może być jedzone przez alergików, cukrzyków i osoby z insulinoopornością. Lekarze i dietetycy nie mają wątpliwości – to obecnie najwartościowsze mięso na rynku, które można doprawić na wiele różnych – niezwykle apetycznych – sposobów.

Co można przygotować z sarniny?

Sarnina to niezwykle soczyste mięso, wyróżniające się delikatnością i lekko słodkawym smakiem. Nie posiada ścięgien. Jego aromat jest uzależniony od danej pory roku. Wiosną – korzenny, latem – bardzo intensywny, natomiast jesienią – orzechowy.

Sarnina – podobnie jak mięso z jelenia – nadaje się na steki, zrazy, gulasz i pieczeń. Można ją uzupełnić warzywami korzeniowymi, grzybami, czerwonym winem i kaszą. Takie serwowane posiłki rozgrzeją wszystkich domowników – nie tylko tych kochających tradycyjną kuchnię polską.

Udostępnij
do góry