Karkówka z dzika to mięso o wyjątkowym smaku, które można serwować na wiele różnych sposobów. Wyjaśniamy, jak przyrządzać i z czym można jeść karkówkę z dzika.
Z jakiego mięsa można przyrządzać karkówkę?
Karkówka jest fragmentem mięsa pochodzącym z karku zwierzęcia. W masowej sprzedaży najczęściej można natknąć się na karkówki wieprzowe, czasem też baranie i cielęce. Takie karkówki mają swoje niezaprzeczalne walory smakowe, lecz warto spróbować też mniej znanej, aczkolwiek bardzo dobrej karkówki z dzika, która znajduje się w ofercie naszego sklepu sprzedającego najwyższej jakości mięso z dzika podlaskiego. Niezaprzeczalną zaletą takiego mięsa jest nie tylko oryginalna, regionalna receptura przyrządzania, ale także to, że jest ono pozyskiwane ze zwierząt żyjących w podlaskich lasach, a nie w hodowlach, gdzie karmi się je pokarmem nafaszerowanym chemikaliami. Smak lasu i natury jest w stanie odtworzyć jedynie dziczyzna i wyroby z niej przyrządzane.
Jak przygotować karkówkę z dzika?
Sposoby przygotowania karkówki z dzika nie różnią się specjalnie od tych, które obowiązują w przypadku karkówek z innych mięs. Jednak ponieważ dziczyzna jest mięsem dość twardym, wskazane jest, aby była poddawana dłuższej obróbce niż karkówka wieprzowa. Karkówka z dzika, tak jak inne karkówki, na pewno idealnie sprawdzi się jako mięso na grilla. Grillowanie sprawi, że mięso będzie kruche i soczyste. Karkówkę z dzika można też dusić, smażyć oraz piec – przyrządzane w ten sposób pieczenie z dodatkiem różnych sosów, żurawiny, czosnku, suszonych śliwek czy moreli zachwycą swoim smakiem Twoich gości. Z karkówkami świetnie komponują się takie przyprawy, jak ziele angielskie, liść laurowy czy jałowiec. Duszoną karkówkę można zalać marynatą z dodatkiem oleju i octu balsamicznego. Bardzo dobrze smakuje także z grzybami i warzywami. Odpowiednio przyrządzoną karkówkę z dzika poleca się podawać nie tylko w formie obiadów i dań głównych, lecz również zrobić z niej wędlinę na kanapki.