wedzenie miesa

Istnieją dwa sposoby wędzenia wędlin, ale my akceptujemy tylko jeden z nich – naturalne wędzenie dymem. Wykorzystywanie w tym celu preparatów chemicznych jest niezdrowe, poza tym nie przynosi tego samego smaku i zapachu, co wykorzystywanie naturalnej metody. Zastosowanie prawdziwego dymu przyczynia się do uzyskania przez mięso niepowtarzalnego aromatu. W poniższym tekście podpowiadamy, po czym poznać wędliny wędzone naturalnie.

Nic dziwnego, że tak wiele osób decyduje się na stosowanie chemii w celu wędzenia produktów. Taki sposób jest znacznie łatwiejszy i tańszy, a poza tym zajmuje mniej czasu. Nie przynosi jednak tych samych efektów co naturalne wędzenie wędlin dymem. Ta metoda okazuje się bowiem nie tylko kosztowna, ale również czasochłonna – aby uzyskać niepowtarzalny aromat wędlin z dziczyzny czy innego mięsa, należy je wędzić przez kilkanaście godzin.

Jak smakują i pachną wędliny wędzone naturalnym dymem?

Wszystko jest warte tego smaku i zapachu – wędliny wędzone naturalnym dymem można rozpoznać po aromacie. Stosowanie preparatów chemicznych również przyczynia się do zmiany koloru, smaku i zapachu mięsa, ale na pewno nie w takim stopniu co wykorzystywanie metod naturalnych. Wędzenie za pomocą dymu wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Muszą to robić specjaliści, którzy wiedzą, jaką gęstość dymu dobrać, jaka powinna być szybkość jego przepływu oraz jaką temperaturę utrzymać. Wszystko to ma bardzo duże znaczenie.

Właściwie dopasowane czynniki wędzenia sprawiają, że wędlina zyskuje niepowtarzalny smak i zapach. Nie można przejść obok niej obojętnie, ponieważ kusi swoim aromatem. Podczas wędzenia ma miejsce odparowanie wody oraz przekształcenie się białek, co prowadzi również do przedłużenia żywotności mięsa. Proces poprawia nie tylko wygląd i zapach wędliny, ale powoduje również zwiększenie nasycenia soli w wyrobach.

Udostępnij
do góry