słonina

Słonina jest produktem bardzo popularnym w polskiej kuchni i wykorzystywanym do przyrządzania wielu dań. Sprawdź, dlaczego akurat oferowana przez nas słonina z Podlasia jest warta spróbowania i do jakich potraw możesz jej używać.

Czym powinna się odznaczać dobra słonina?

Słonina to oczywiście podskórna tkanka tłuszczowa, która jest pozyskiwana z tylnej części tułowia, grzbietu oraz boków świni. Słonina najlepszej jakości pochodzi od dorosłych zwierząt karmionych naturalnymi i pozbawionymi antybiotyków paszami. Przed odesłaniem do sprzedaży ze słoniny usuwa się wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości kości. Dobra słonina nie posiada żółtych przebarwień. Musi mieć jasny lub kremowy kolor, jak również być neutralna zapachowo. Słoninę sprzedaje się w postaci dużych płatów lub krojoną drobno. Wyróżniamy kilka rodzajów słoniny: wędzoną, soloną, konserwową i surową. Do wędzonych zaliczamy na przykład słoninę z Podlasia

Do czego wykorzystuje się słoninę w kuchni?

Słonina jest przede wszystkim używana do robienia smalcu – w tym celu najpierw się ją przetapia. Smalcem ze słoniny można posmarować kanapki i z dodatkiem ogórka stworzyć prostą, lecz pyszną przekąskę. Używa się też go smażenia. Wiele osób samą słoninę wykorzystuje w trakcie smażenia naleśników i racuchów. Z pokrojonej w małe kawałki słoniny można także zrobić smaczną omastę do pierogów, pyz czy kopytek.

Dlaczego powinieneś spróbować naszej słoniny z Podlasia?

Nasz regionalny produkt to nie jest zwykła słonina, jaką można znaleźć w marketach i sieciowych sklepach. Słonina z Podlasia odznacza się bowiem wyjątkowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem wprost z podlaskich lasów, który zawdzięcza sposobowi produkcji. Jest to mięsny produkt przygotowywany ręcznie, solony na sucho w ziołach i przyprawach, a także delikatnie wędzony na zimno dymem olchowo-bukowym. Oryginalna receptura tworzenia podlaskiej słoniny sprawia, że jest ona nie tylko warta grzechu, ale i trwała!

Udostępnij
do góry