talerz z daniem na stole w restauracji

W menu polskich restauracji można znaleźć wiele różnych dań przygotowywanych z dziczyzny. Charakteryzują się one przede wszystkim pysznym smakiem, ale również wpływają pozytywnie zarówno na zdrowie, jak i samopoczucie. Dlatego klienci decydują się na ich częste zamawianie. W poniższym tekście podpowiadamy, jakie potrawy z dziczyzny są najchętniej wybierane. Jesteśmy przekonani, że znasz większość z nich.

Dziczyzna zajmowała bardzo ważne miejsce już w kuchni staropolskiej. Obecnie również cieszy się sporym zainteresowaniem, co nas zupełnie nie dziwi. Jej walory smakowe oraz wartości odżywcze sprawiają, że wiele osób decyduje się na regularne spożywanie mięs pochodzących z dziko żyjących zwierząt. Dziczyzna wyróżnia się przede wszystkim szlacheckim aromatem. Używa się jej do różnych potraw, które często można znaleźć w restauracjach.

Popularne potrawy przygotowywane z dziczyzny

Przyrządzanie dziczyzny jest stosunkowo proste. Można ją poddać różnym sposobom obróbki termicznej, świetnie smakuje pieczona, smażona, duszona, a nawet gotowana. Nie trzeba dodawać do niej wielu przypraw, ponieważ sama w sobie jest niezwykle aromatyczna i dobrze smakuje. Zazwyczaj jednak posypuje się ją czosnkiem, majerankiem, kminkiem oraz tymiankiem. Dobrym pomysłem okazuje się również wymieszanie dziczyzny z olejem i czerwonym winem.

Wśród najpopularniejszych dań z dziczyzny, które są serwowane przez restauracje, znajdują się pieczeń w galarecie, gulasz i comber. Dużą popularnością wśród klientów cieszą się również wędliny, pasztety i kiełbasy podawane w formie przystawek. Serwowane mięso z dzika czy sarny wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, cudownym aromatem oraz licznymi właściwościami zdrowotnymi. Przekonaj się sam, spróbuj jedną z najpopularniejszych potraw z dziczyzny.

Udostępnij
do góry