pokrojone mięso z dziczyzny

Zwierzyna dzika, spożywająca pożywienie wyłącznie naturalnego pochodzenia, nie dostarcza wraz z nim szkodliwych i sztucznych substancji, które niekiedy mogą być dodawane do paszy zwierząt hodowlanych. Wielu ekspertów uważa dziczyznę za najczystsze i najlepsze mięso – również ze względu na wartości odżywcze. Ile kryje się w niej białka?

Dziczyzna w diecie sportowców

Ze względu na to, że dziczyzna to najczystsze mięso, mięso ze zwierzyny łownej idealnie nadaje się do kształtowania sylwetki i budowania formy sportowej. Jego jakość – w przeciwieństwie do wieprzowiny, drobiu, wołowiny – przewyższa mięso z powszechnej hodowli. Dziczyzna wyróżnia się nie tylko rewelacyjnymi wartościami odżywczymi, lecz także wyjątkowymi walorami smakowymi, które przez stulecia stanowiły kwintesencję kuchni tradycyjnej.

Co warto wiedzieć o składzie dziczyzny?

Ogromną zaletą dziczyzny jest jej wyjątkowy skład. To zdrowe i naturalne źródło bardzo dużych ilości białka. Mięso ze zwierzyny łownej cechuje się niskokalorycznością i może być rekomendowane w przypadku diet o podwyższonej zawartości białka – zwłaszcza w przypadku sportowców i osób, którym zależy na kształtowaniu sylwetki. Przeciętna wartość energetyczna dziczyzny to około 120 kcal, z czego białko stanowi niemal 22%, podczas gdy tłuszcze – 3%.  

Mięso z dzika, jelenia, sarny i innej zwierzyny łownej to również świetne źródło żelaza, które jest bardzo istotnym składnikiem hemoglobiny i bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Żelazo jest także ważnym składnikiem mioglobiny, czyli białka umożliwiającego pobieranie tlenu z krwi. Wyjątkowy skład i duża zawartość żelaza to powody, dla których produktami z dziczyzny mogą zainteresować się osoby chorujące na anemię.

Udostępnij
do góry