mięso z dzika

Choć od wielu stuleci należy do tradycyjnych specjalności polskiej kuchni, to współcześnie dziczyzna nie cieszy się dużą popularnością. Niestety, wiedza na temat mięsa ze zwierzyny łownej jest dość znikoma i powierzchowna. Często można spotkać opinie, że mięso z dzika jest tłuste, niezdrowe i ubogie w wartości odżywcze. Jak jest w rzeczywistości?

Co warto wiedzieć o mięsie z dzika?

Ze względu na unikalne walory smakowe mięso z dzika jest cenione przez kucharzy, restauratorów i amatorów tradycyjnej kuchni. Dziczyzna wyróżnia się doskonałymi właściwościami, które nie są dostępne wśród wyrobów produkowanych ze zwierząt hodowlanych. Mięso ze zwierzyny łownej – w przeciwieństwie do drobiu czy wieprzowiny – nie jest obstrzykiwane antybiotykami i hormonami, przez co nie powoduje alergii pokarmowej.

Jaka jest kaloryczność mięsa z dzika?

Tradycyjne mięso z dzika słynie ze swojej bardzo niskiej kaloryczności. Co więcej, jest bogate w substancje odżywcze. Znajduje się w nim wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także mnóstwo istotnych dla ludzkiego organizmu witamin: B12, B3, B6, B5, B2. Zawiera duże ilości aminokwasów egzogennych i łatwostrawnego białka. Mięso z dzika to rewelacyjne źródło żelaza, fosforu, potasu, sodu, magnezu i wapnia.

Kiełbasa z dzika to idealne pożywienie dla osób dotkniętych nadciśnieniem tętniczym i innymi chorobami układu krwionośnego. Mięso z dzika jest rekomendowane przez lekarzy i dietetyków również w przypadku osób z miażdżycą. Niska kaloryczność sprawia, że dziczyzna może zostać polecona osobom na dietach odchudzających. Jest chude i kruche, dlatego idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, wędzenia i gotowania.

Udostępnij
do góry