stado dzików

Dziczyzna to wysokiej jakości mięso, pochodzące od zwierzyny łownej. Pozyskiwane jest od zwierząt, które żyją dziko. Dzięki temu okazuje się zdrowsze niż mięso od osobników hodowlanych. Ceni się je nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale również niepowtarzalne smak i aromat. W poniższym tekście podpowiadamy, jakie mięso jest uznawane za dziczyznę. Sprawdź również, czym się ono wyróżnia i dlaczego warto je spożywać.

W Polsce od wielu lat doceniana jest dziczyzna. Uważa się ją za mięso szlachetne oraz wyjątkowe głównie ze względu na liczne właściwości zdrowotne, ale też pyszny smak i niepowtarzalny aromat. Najchętniej do różnych potraw wykorzystuje się mięso zwierząt upolowanych jesienią lub wczesną zimą. Charakteryzuje się ono zapachem, obok którego nie można przejść obojętnie.

Podział dziczyzny

Dziczyzna to mięso pozyskiwane z różnych zwierząt łownych. Dzieli się je na grube, drobne oraz dzikie ptactwo. Pod pojęciem dziczyzny grubej znajdują się m.in. dzik, sarna, jeleń czy daniel. To właśnie mięso z tych zwierząt możesz znaleźć w naszym sklepie. Ponadto wyróżnia się dziczyznę drobną, należą do niej głównie zające i dzikie króliki. Na uwagę zasługuje również dzikie ptactwo, czyli dzikie kaczki, kuropatwy, bażanty, przepiórki, a nawet cyranki. Niezależnie od tego, z jakiego zwierzęcia jest pozyskane mięso, jak najbardziej zasługuje ono na uwagę zarówno osób młodych, jak i starszych.

Najlepsze mięso od zwierzyny łownej

Za najlepsze mięso pochodzące od zwierzyny łownej wiele osób uznaje to z dzika oraz sarny. Zawiera ono bowiem liczne witaminy i składniki odżywcze, wpływające pozytywnie na zdrowie. Jest bogate m.in. w magnez, fosfor czy wapń, a także łatwo przyswajalne żelazo. Mięso z tych gatunków jest lekkostrawne, w związku z czym świetnie sprawdza się dla niemalże wszystkich. Dziczyzna cieszy się zainteresowaniem zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych przyjęć.

Udostępnij
do góry