gulasz z sarny

Dziczyzna należy do mięs, których popularność znacznie rośnie. Konsumenci coraz częściej doceniają to, że zwierzęta żyjące na wolności odżywiają się naturalnym i nieprzetworzonym pokarmem. W przeciwieństwie do gatunków hodowlanych nie są też faszerowane antybiotykami czy paszą przemysłową zawierającą środki wspomagające szybki wzrost. Jednym z gatunków dziczyzny, które najbardziej zyskują w oczach klientów, jest mięso z sarny. Przekonajmy się, jakie są jego główne zalety i sprawdźmy, jakie potrawy można z niego przyrządzić.

Co charakteryzuje sarninę?

Sarnina jest mięsem, które wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ze względu na różnice w sposobie odżywiania się zwierząt będą one nieco inne w zależności od tego, w jakim okresie zostało pozyskane. Przez cały rok mnożna liczyć na charakterystyczny „leśny” posmak – jesienią będzie on wzbogacony delikatną orzechową nutą, wiosną mięso stanie się bardziej korzenne. Mięso z sarny należy do bardzo soczystych, a jego zaletą jest brak twardych ścięgien, co ułatwia przygotowywanie potraw. Warto też pamiętać o walorach prozdrowotnych sarniny – zawiera ona niewielkie ilości tłuszczu i cholesterolu. Jest jednocześnie bogata nie tylko w łatwo przyswajalne białko, ale także składniki mineralne i witaminy oraz aminokwasy. Korzystny okazuje się też w jej przypadku stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych.

Jak można wykorzystać sarninę?

Przyrządzenie sarniny nie jest zbyt wymagające, ponieważ jest ona stosunkowo miękka. W przypadku, gdy mięso pochodzi ze starszych osobników, dobrym rozwiązaniem będzie jego uprzednie marynowanie. Ze względów bezpieczeństwa należy wykorzystywać tylko mięso z pewnego źródła, przebadane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Jedną z potraw, które z sarniny udają się najlepiej, jest klasyczny gulasz. Gotowany z dodatkiem grzybów leśnych oraz przypraw takich jak jałowiec, pieprz i liście laurowe oraz warzyw korzennych np. pietruszki gwarantuje wspaniałe doznania smakowe. Sarnina świetnie komponuje się z czerwonym winem używanym do marynaty oraz sosu.

Udostępnij
do góry