Serowarnia “Sery z Puszczy Białowieskiej” znajduje się w Hajnówce w woj. podlaskim na skraju jedynego lasu naturalnego w Europie! Puszcza Białowieska to szczególny obszar, który cechuje wyjątkowa bioróżnorodność oraz rządzą odwieczne prawa przyrody niezmienione przez człowieka. Wszystko to powoduje, iż produkty z naszego regionu są zdrowe, smaczne i naturalne.
Sery powstają ze świeżego krowiego mleka prosto z udoju. Dodaje się do nich naturalną i wegetariańską podpuszczkę , sól serowarską, specjalne szczepy bakterii mlekowych i ekologiczne zioła. Sery nie zawierają żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Wytwarzane są ręcznie, bez stosowania maszyn.
Oferujemy szeroki wybór serów kwaskowo- podpuszczkowych (miękkich), półtwardych dojrzewających i twardych dojrzałych. Sery posiadają naturalną jadalną skórkę. Wszystkie sery są pakowane próżniowo.
SER półtwardy dojrzewający (min. 30 dni) z dodatkiem:
– kozieradki (smak orzechowy)
– orzecha włoskiego
– pestki dyni
– skórki pomarańczy i kolendry
– czarnuszki
– czosnku niedźwiedziego
SER dojrzewający (min. 30 dni)
– typu Morbier – wg receptury z XVII wieku, ser francuski z popiołem spożywczy
– Kornik Białowieski – ser typu szwajcarskiego z dziurami, lekko solony
SER WĘDZONY
– ser wędzony typu scamorza
SERY BIAŁE
– typu feta
– typu Halloumi do smażenia i grillowania z miętą
– świeży z dodatkami: czarnuszka, pomidor suszony, czosnek niedźwiedzi, kozieradka, oliwka zielona lub czarna
Zobacz produkty są dostępne w sklepie internetowym: