1 300x300Serowarnia „Sery z Puszczy Białowieskiej” znajduje się w Hajnówce w woj. podlaskim na skraju jedynego lasu naturalnego w Europie! Puszcza Białowieska to szczególny obszar, który cechuje wyjątkowa bioróżnorodność oraz rządzą odwieczne prawa przyrody niezmienione przez człowieka. Wszystko to powoduje, iż produkty z naszego regionu są zdrowe, smaczne i naturalne.

Sery powstają ze świeżego krowiego mleka prosto z udoju. Dodaje się do nich naturalną i wegetariańską podpuszczkę , sól serowarską, specjalne szczepy bakterii mlekowych i ekologiczne zioła. Sery nie zawierają żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Wytwarzane są ręcznie, bez stosowania maszyn.

Oferujemy szeroki wybór serów kwaskowo- podpuszczkowych (miękkich), półtwardych dojrzewających i twardych dojrzałych. Sery posiadają naturalną jadalną skórkę. Wszystkie sery są pakowane próżniowo.

SER półtwardy dojrzewający (min. 30 dni) z dodatkiem:

– kozieradki (smak orzechowy)

– orzecha włoskiego

– pestki dyni

– skórki pomarańczy i kolendry

– czarnuszki

– czosnku niedźwiedziego

SER dojrzewający (min. 30 dni)

– typu Morbier – wg receptury z XVII wieku, ser francuski z popiołem spożywczy

– Kornik Białowieski – ser typu szwajcarskiego z dziurami, lekko solony

SER WĘDZONY

– ser wędzony typu scamorza

SERY BIAŁE

– typu feta

– typu Halloumi do smażenia i grillowania z miętą

– świeży z dodatkami: czarnuszka, pomidor suszony, czosnek niedźwiedzi, kozieradka, oliwka zielona lub czarna

Zobacz produkty są dostępne w sklepie internetowym:

do góry